Meervoudige Chemische Overgevoeligheid

MCS is de afkorting van Multiple Chemical Sensitivity, een meervoudige chemische overgevoeligheid. Onder invloed van een steeds vuiler wordend milieu reageren mensen met MCS op geringe concentraties alledaagse chemische stoffen, geuren, gassen en dampen. De verschijnselen die ze ervan krijgen zijn vaak heel heftig. MCS is een multi-systeemaandoening. Dat wil zeggen dat ieder orgaan en ieder systeem in het lichaam uit balans kan raken onder invloed van een chemische stof of geur.

De ziekteverschijnselen zijn dus erg divers: ademhalingsproblemen, spier- en gewrichtsklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, darmproblemen, huidproblemen, depressies, trillerigheid, misselijkheid, enz. enz. Geuren zoals luchtverfrissers, parfums, tabaksrook en verf zijn voor bijna alle MCS-patiënten ziekmakend, maar in principe kan iedere geur voor problemen zorgen. Zelfs bloemengeur of de geur van pas gemaaid gras.

MCS is een zeer complexe aandoening waarbij het immuunsysteem, het ontgiftingssysteem, het hormonale systeem en het zenuwstelsel een rol spelen. Het lichaam van een MCS-patiënt raakt vaak zo ontregeld dat velen van hen alledaagse voedingsmiddelen, medicijnen en soms zelfs het drinkwater niet meer verdragen. Ook ontwikkelen MCS-patiënten vaak een scala aan allergieën voor allerlei stoffen uit de omgeving.

Veel  voorkomende klachten van MCS:

  • Versterkt en vervormd ruiken.
  • Een verschrikkelijke afkeer van bepaalde geuren.
  • Vermoeid, verward of ziek worden van geuren, gassen of dampen.
  • Voedselallergieën of -intoleranties.
  • Allergieën of overgevoeligheden voor pollen, huisdieren, huisstof, medicijnen, nikkel, wol, leer en/of tal van andere stoffen.
  • Overgevoeligheid voor elektromagnetische velden.
  • ME/CVS, burn-out, fibromyalgie.

Het komt regelmatig voor dat mensen lichamelijke klachten hebben zonder zich te realiseren dat deze te maken hebben met de chemische stoffen en geuren in hun leefmilieu. Vooral voor wie (nog) niet versterkt ruikt is het soms moeilijk om verband te zien tussen geuren en ziekteverschijnselen. Zo kan het voorkomen dat mensen soms 20 tot 30 jaar klachten hebben voordat het duidelijk wordt dat geuren, gassen of dampen de veroorzakers zijn.

Omdat ik zelf ook met deze klachten te kampen heb gehad na de geboorte van mijn zoons, heb ik een lange periode van ernstige klachten ervaren. Een weg langs allerlei reguliere en alternatieve hulpverleners heeft me stapje voor stapje verder gebracht. Graag werk ik met mensen met deze klachten om hun niet alleen een gevoel van begrip en steun te geven maar ook een stapje verder te helpen.